Agnieszka Szymecka-Wesołowska

dr nauk prawnych

Food law to moja praca i pasja. Na co dzień pomagam producentom, przetwórcom i dystrybutorom żywności odnaleźć się w otoczeniu regulacyjnym rynku spożywczego. A wszystko to, by żywność na naszych stołach była zdrowa, dobrej jakości i służyła konsumentom.
[Więcej >>>]

Skontaktuj się

Sprzedaż żywności na rynek USA – nowe wymagania

Agnieszka Szymecka-Wesołowska12 września 201634 komentarze

Wszystkich, którzy eksportują lub planują eksport do Stanów Zjednoczonych Ameryki może (i powinna) zainteresować informacja o nowych obowiązkach, jakie się pojawiły na tym polu w ostatnim czasie. Restrykcyjne podejście służb kontrolnych FDA (czyli amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków –  Federal Food and Drugs Administration) jest już polskim przedsiębiorcom dosyć dobrze znane. Teraz  pojawia się nowy wymóg do spełnienia.

W dniu 4 stycznia 2011 r. został podpisany the Food Safety Modernization Act (FSMA), który wprowadził reformę w zakresie bezpieczeństwa żywności w Stanach Zjednoczonych. Obowiązywanie niektórych przepisów zostało odroczone w czasie do 16 września 2016 r. w celu dostosowania sektora biznesu do zmian. Wymóg o którym tutaj mówimy, dotyczy zaś obowiązku zatrudniania w każdym zakładzie przetwórstwa żywności oraz pasz – którego produkcja trafia na rynek USA – osoby na stanowisku/funkcji „Preventive Controls Qualified Individual”. Jest to osoba, która pomyślnie ukończyła szkolenie w zakresie rozwoju i stosowania środków zapobiegawczych opartych na ryzyku co najmniej równoważnym do otrzymanego na podstawie standaryzowanego programu uznanego za odpowiedni przez FDA lub w inny sposób uzyskała kwalifikacje poprzez doświadczenie zawodowe, w ramach którego uczestniczyła w opracowywaniu i stosowaniu systemów bezpieczeństwa żywności.

Zainteresowanym osobom możemy polecić pierwsze kursy. Przykładowo, w najbliższym czasie (19-21 września 2016 r.) taki kurs odbędzie się na Uniwersytecie w Wageningen w Holandii (który w środowisku akademickim słynie z mocnej pozycji prawa żywnościowego) przy współpracy z FSPCA (International Food Protection Training Institute)  i Uniwersytetetm Stanowym w Michigan. Kurs uzyskał akceptację Food and Drug Administration. Szczegóły kursu można znaleźć na tutaj.

 

 

W czym mogę Ci pomóc?

Na blogu jest wiele artykułów, w których dzielę się swoją wiedzą bezpłatnie.

Jeżeli potrzebujesz indywidualnej płatnej pomocy prawnej, to zapraszam Cię do kontaktu.

Przedstaw mi swój problem, a ja zaproponuję, co możemy wspólnie w tej sprawie zrobić i ile będzie kosztować moja praca.

Agnieszka Szymecka-Wesołowska

    Twoje dane osobowe będą przetwarzane przez Centrum Prawa Żywnościowego A.Szymecka-Wesołowska D.Szostek sp. j. w celu obsługi przesłanego zapytania. Szczegóły: polityka prywatności.

    { 34 komentarze… przeczytaj je poniżej albo dodaj swój }

    Horsss 11 października, 2016 o 07:59

    Czy w październiku albo w listopadzie odbędą się jeszcze jakieś spotkania ?

    Odpowiedz

    Agnieszka Szymecka 13 października, 2016 o 17:04

    Dziękuję za zapytanie. Jesteśmy właśnie na etapie organizacji takiego szkolenia w Polsce – przewidywany najbliższy termin to początek 2017r.
    Proszę śledzić informacje o szkoleniach na naszej stronie internetowej. W listopadzie powinniśmy już zamieścić wszystkie szczegóły organizacyjne.

    Odpowiedz

    Barbara 14 października, 2016 o 08:53

    Bardzo się cieszę, z niecierpliwością czekam na to szkolenie.

    Odpowiedz

    Barbara 29 listopada, 2016 o 08:51

    Pani Agnieszko, czy są już jakieś terminy szkoleń z zakresu Preventive Controls Qualified Individual”?

    Odpowiedz

    Barbara 14 października, 2016 o 09:02

    Dla zainteresowanych: Z tego co udało mi się dowiedzieć, najbliższe szkolenie anglojęzyczne będzie przeprowadzane w Anglii w Birmingham na początku grudnia.

    Odpowiedz

    B 14 października, 2016 o 09:02

    Dla zainteresowanych: Z tego co udało mi się dowiedzieć, najbliższe szkolenie anglojęzyczne będzie przeprowadzane w Anglii w Birmingham na początku grudnia.

    Odpowiedz

    Kodda12 9 grudnia, 2016 o 13:28

    Wiedziałem, że tak będzie… Wszystko muszą nam utrudniać ;/

    Odpowiedz

    Barbara 23 stycznia, 2017 o 10:28

    Dzień dobry,
    Czy wiadomo już ,kiedy dokładnie będzie przeprowadzane to szkolenie?

    Odpowiedz

    Tomasz 30 stycznia, 2017 o 09:24

    Pani Agnieszko, czy ja dobrze rozumiem, że przez nowe prawo nie będę mógł prowadzić sklepu internetowego ze zdrową żywnością od polskich i zagranicznych producentów jeśli Ci producenci nie będą mieć u siebie zatrudnionego PCQI’a? To prawo dotyczy również eksportu detalicznego (do finalnego konsumenta?).

    Odpowiedz

    Wiking83 21 marca, 2017 o 08:52

    To nie jest utrudnianie, tak musiało być ..

    Odpowiedz

    Katarzyna Wasiak 26 kwietnia, 2017 o 09:26

    Dzień dobry – dla wszystkich zainteresowanych tematyką szkolenia związanego z wymaganiami FSMA i nabyciem certyfikatu „Preventive Controls Qualified Individual” (PCQI) – właśnie udało się nam nawiązać współpracę z polskojęzycznym Trenerem akredytowanym przez FSPCA i zapraszamy na kurs FSPCA Kontrole Prewencyjne w bezpieczeństwie żywności (Preventive Controls For Human Food) organizowanym przez nas w Warszawie.
    Po kursie otrzymają Państwo certyfikat PCQI akredytowany przez FSPCA.

    Najbliższe terminy to 17-19 maja i 21-23 czerwca.

    Odpowiedz

    olek24P 1 maja, 2017 o 14:14

    To fakt, zawsze utrudniają, no ale widocznie tak musiało być.

    Odpowiedz

    Barbara 4 maja, 2017 o 08:28

    Uczestniczyłam w szkoleniu na temat wymagań
    FDA w Dublinie przeprowadzanym przez SAI Global, bardzo ciekawe szkolenie, zrozumiałe dla wszystkich. Polecam.

    Odpowiedz

    Katarzyna 8 maja, 2017 o 07:51

    Takie szkolenia organizuje w Polsce ISOQAR. Nie trzeba jeździć aż do Dublina.

    Odpowiedz

    Agnieszka Szymecka 9 maja, 2017 o 09:48

    Chciałabym także dodać, że szkolenia z zakresy wymagań FDA organizowane przez ISOQAR są objęte także patronatem prawnym Centrum Prawa Żywnościowego. Osoby zainteresowane mogą zapoznać się ze szczegółami tutaj: http://www.isoqar.pl/pl/szkolenia/branza-spozywcza/fsma-pcqi

    Odpowiedz

    Barbara 9 maja, 2017 o 10:02

    Niestety, ale to szkolenie organizowane przez ISOQAR weszło dopiero od tego tygodnia, a śledziliśmy wszystkie szkolenie od ponad pół roku.

    Odpowiedz

    MG Premium - dotacje unijne 29 października, 2017 o 13:14

    FDA jest może restrykcyjną służbą, ale z drugiej strony takie obostrzenia są potrzebne

    Odpowiedz

    Michał 15 kwietnia, 2018 o 13:49

    Ale dobrze, że takie szkolenia w ogóle są 😉 Bardzo dobra inicjatywa

    Odpowiedz

    Weronika 3 czerwca, 2018 o 18:57

    Wszystko się zmienia, a my niestety musimy się do tego dostosować..nic na to nie poradzimy.

    Odpowiedz

    Tomek 9 lipca, 2018 o 17:10

    Bardzo się cieszę, że są takie artykuły, dużo mi pomogły 😀

    Odpowiedz

    Miloszu 4 września, 2018 o 11:44

    7 listopada 2018 planowana jest kolejna edycja szkolenia w Warszawie
    Szczegóły: https://www.isoqar.pl/pl/szkolenia/branza-spozywcza/fsma-pcqi

    Odpowiedz

    Miloszu 6 września, 2018 o 09:34

    Gdyby ktoś był zainteresowany takim szkoleniem, to ISOQAR organizuje je w listopadzie 2018 w Warszawie.

    Odpowiedz

    Marek 2 października, 2018 o 20:00

    To szkolenie może rzeczywiście być naprawdę bardzo pomocne !

    Odpowiedz

    violetka 1 lutego, 2019 o 22:21

    Teraz to co chwilę są jakieś nowe regulacje!

    Odpowiedz

    Agnieszka Szymecka-Wesołowska 2 lutego, 2019 o 10:27

    Zgadza się! Prawo próbuje dogonić rzeczywistość.

    Odpowiedz

    Teresa 5 kwietnia, 2019 o 21:44

    Całkiem ciekawy ten wpis 😀

    Odpowiedz

    Agnieszka Szymecka-Wesołowska 22 maja, 2019 o 09:34

    Dziękuję. Cieszę się 🙂

    Odpowiedz

    Łukasz 17 maja, 2019 o 15:33

    Nie wiem co powiedzieć o takim rynku

    Odpowiedz

    Krzysiek 17 maja, 2019 o 15:44

    Moim zdaniem w Stanach jest dwa razy lepiej niż tutaj.

    Odpowiedz

    Patryk 22 maja, 2019 o 18:12

    A ja wcale tak nie uważam.

    Odpowiedz

    Waldek 22 maja, 2019 o 18:35

    Ja też tak uważam

    Odpowiedz

    Kacper 17 lipca, 2019 o 09:41

    Ja też tak uważam!

    Odpowiedz

    Kasia 17 lipca, 2019 o 09:46

    Te wymagania powinny być zaniżone

    Odpowiedz

    postula.eu 18 października, 2019 o 17:30

    Ślicznie dziękuję, za porządną dawkę wiedzy!

    Odpowiedz

    Dodaj komentarz

    Twoje dane osobowe będą przetwarzane przez Centrum Prawa Żywnościowego A.Szymecka-Wesołowska D.Szostek sp. j. w celu obsługi komentarzy. Szczegóły: polityka prywatności.

    Poprzedni wpis:

    Następny wpis: