Wszystkich, którzy eksportują lub planują eksport do Stanów Zjednoczonych Ameryki może (i powinna) zainteresować informacja o nowych obowiązkach, jakie się pojawiły na tym polu w ostatnim czasie. Restrykcyjne podejście służb kontrolnych FDA (czyli amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków – Federal Food and Drugs Administration) jest już polskim przedsiębiorcom dosyć dobrze znane. Teraz pojawia się nowy wymóg do spełnienia.
W dniu 4 stycznia 2011 r. został podpisany the Food Safety Modernization Act (FSMA), który wprowadził reformę w zakresie bezpieczeństwa żywności w Stanach Zjednoczonych. Obowiązywanie niektórych przepisów zostało odroczone w czasie do 16 września 2016 r. w celu dostosowania sektora biznesu do zmian. Wymóg o którym tutaj mówimy, dotyczy zaś obowiązku zatrudniania w każdym zakładzie przetwórstwa żywności oraz pasz – którego produkcja trafia na rynek USA – osoby na stanowisku/funkcji „Preventive Controls Qualified Individual”. Jest to osoba, która pomyślnie ukończyła szkolenie w zakresie rozwoju i stosowania środków zapobiegawczych opartych na ryzyku co najmniej równoważnym do otrzymanego na podstawie standaryzowanego programu uznanego za odpowiedni przez FDA lub w inny sposób uzyskała kwalifikacje poprzez doświadczenie zawodowe, w ramach którego uczestniczyła w opracowywaniu i stosowaniu systemów bezpieczeństwa żywności.
Zainteresowanym osobom możemy polecić pierwsze kursy. Przykładowo, w najbliższym czasie (19-21 września 2016 r.) taki kurs odbędzie się na Uniwersytecie w Wageningen w Holandii (który w środowisku akademickim słynie z mocnej pozycji prawa żywnościowego) przy współpracy z FSPCA (International Food Protection Training Institute) i Uniwersytetetm Stanowym w Michigan. Kurs uzyskał akceptację Food and Drug Administration. Szczegóły kursu można znaleźć na tutaj.
{ 34 komentarze… przeczytaj je poniżej albo dodaj swój }
Czy w październiku albo w listopadzie odbędą się jeszcze jakieś spotkania ?
Dziękuję za zapytanie. Jesteśmy właśnie na etapie organizacji takiego szkolenia w Polsce – przewidywany najbliższy termin to początek 2017r.
Proszę śledzić informacje o szkoleniach na naszej stronie internetowej. W listopadzie powinniśmy już zamieścić wszystkie szczegóły organizacyjne.
Bardzo się cieszę, z niecierpliwością czekam na to szkolenie.
Pani Agnieszko, czy są już jakieś terminy szkoleń z zakresu Preventive Controls Qualified Individual”?
Dla zainteresowanych: Z tego co udało mi się dowiedzieć, najbliższe szkolenie anglojęzyczne będzie przeprowadzane w Anglii w Birmingham na początku grudnia.
Dla zainteresowanych: Z tego co udało mi się dowiedzieć, najbliższe szkolenie anglojęzyczne będzie przeprowadzane w Anglii w Birmingham na początku grudnia.
Wiedziałem, że tak będzie… Wszystko muszą nam utrudniać ;/
Dzień dobry,
Czy wiadomo już ,kiedy dokładnie będzie przeprowadzane to szkolenie?
Pani Agnieszko, czy ja dobrze rozumiem, że przez nowe prawo nie będę mógł prowadzić sklepu internetowego ze zdrową żywnością od polskich i zagranicznych producentów jeśli Ci producenci nie będą mieć u siebie zatrudnionego PCQI’a? To prawo dotyczy również eksportu detalicznego (do finalnego konsumenta?).
To nie jest utrudnianie, tak musiało być ..
Dzień dobry – dla wszystkich zainteresowanych tematyką szkolenia związanego z wymaganiami FSMA i nabyciem certyfikatu „Preventive Controls Qualified Individual” (PCQI) – właśnie udało się nam nawiązać współpracę z polskojęzycznym Trenerem akredytowanym przez FSPCA i zapraszamy na kurs FSPCA Kontrole Prewencyjne w bezpieczeństwie żywności (Preventive Controls For Human Food) organizowanym przez nas w Warszawie.
Po kursie otrzymają Państwo certyfikat PCQI akredytowany przez FSPCA.
Najbliższe terminy to 17-19 maja i 21-23 czerwca.
To fakt, zawsze utrudniają, no ale widocznie tak musiało być.
Uczestniczyłam w szkoleniu na temat wymagań
FDA w Dublinie przeprowadzanym przez SAI Global, bardzo ciekawe szkolenie, zrozumiałe dla wszystkich. Polecam.
Takie szkolenia organizuje w Polsce ISOQAR. Nie trzeba jeździć aż do Dublina.
Chciałabym także dodać, że szkolenia z zakresy wymagań FDA organizowane przez ISOQAR są objęte także patronatem prawnym Centrum Prawa Żywnościowego. Osoby zainteresowane mogą zapoznać się ze szczegółami tutaj: http://www.isoqar.pl/pl/szkolenia/branza-spozywcza/fsma-pcqi
Niestety, ale to szkolenie organizowane przez ISOQAR weszło dopiero od tego tygodnia, a śledziliśmy wszystkie szkolenie od ponad pół roku.
FDA jest może restrykcyjną służbą, ale z drugiej strony takie obostrzenia są potrzebne
Ale dobrze, że takie szkolenia w ogóle są 😉 Bardzo dobra inicjatywa
Wszystko się zmienia, a my niestety musimy się do tego dostosować..nic na to nie poradzimy.
Bardzo się cieszę, że są takie artykuły, dużo mi pomogły 😀
7 listopada 2018 planowana jest kolejna edycja szkolenia w Warszawie
Szczegóły: https://www.isoqar.pl/pl/szkolenia/branza-spozywcza/fsma-pcqi
Gdyby ktoś był zainteresowany takim szkoleniem, to ISOQAR organizuje je w listopadzie 2018 w Warszawie.
To szkolenie może rzeczywiście być naprawdę bardzo pomocne !
Teraz to co chwilę są jakieś nowe regulacje!
Zgadza się! Prawo próbuje dogonić rzeczywistość.
Całkiem ciekawy ten wpis 😀
Dziękuję. Cieszę się 🙂
Nie wiem co powiedzieć o takim rynku
Moim zdaniem w Stanach jest dwa razy lepiej niż tutaj.
A ja wcale tak nie uważam.
Ja też tak uważam
Ja też tak uważam!
Te wymagania powinny być zaniżone
Ślicznie dziękuję, za porządną dawkę wiedzy!