Agnieszka Szymecka-Wesołowska

dr nauk prawnych

Food law to moja praca i pasja. Na co dzień pomagam producentom, przetwórcom i dystrybutorom żywności odnaleźć się w otoczeniu regulacyjnym rynku spożywczego. A wszystko to, by żywność na naszych stołach była zdrowa, dobrej jakości i służyła konsumentom.
[Więcej >>>]

Skontaktuj się

O mnie

Prawo żywnościowe poznałam i pokochałam we Włoszech, czyli tam gdzie tradycje kulinarne, żywność i biesiadowanie są wpisane w krajowe dziedzictwo kulturowe (zresztą nie tylko krajowe – dieta śródziemnomorska została wpisana na światową listę UNESCO 😊). To tam, podczas mojego doktoratu na  Wydziale Prawa Uniwersytetu w Maceracie, po raz pierwszy usłyszałam o takim „zjawisku” jak diritto alimentare. Było to dokładnie wtedy, gdy na fali kryzysu tzw. wściekłych krów pojawiło się rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 178/2002, czyli tzw. „Konstytucja prawa żywnościowego”. 

Pamiętam dokładnie ówczesne dysputy znamienitych profesorów-agrarystów obwieszczających narodziny nowej dziedziny prawa oraz podkreślających, że klasyczne prawo rolne należy pozostawić cywilistom i zająć się nowonarodzonym prawem żywnościowym o mocnym zacięciu prawno-europejskim. Ja wtedy jeszcze zadawałam sobie w duchu pytania: Jak można zajmować się tak do bólu technicznym obszarem regulacji?! Co pasjonującego może być w normach dotyczących produkcji przysłowiowego pasztetu, czy koloru kafli w zakładzie? Gdzie tu miejsce na pogłębioną refleksję prawniczą, na „zabawy z wykładnią prawa”? 

I trochę czasu upłynęło zanim zorientowałam się, że ten obszar regulacji…. stał się moją pasją! Pasją, która – po moim powrocie do Polski – okazała się pomysłem na dalsze zawodowe życie i dała początek Centrum Prawa Żywnościowego, współtworzonej przeze mnie butikowej kancelarii specjalizującej się w tym obszarze.  Od tamtej pory minęło ładnych parę lat, ale mój zapał i fascynacja tą dziedziną nie maleje. Codziennie spotykam się z nowymi problemami, jakie dotykają przedsiębiorców działających na rynku spożywczym, podziwiam (a czasem zadziwiam) dynamiką zachodzących zmian, z zapartym tchem śledzę nowości. A wszystko to pochłania mnie do tego stopnia, że… postanowiłam się tym dzielić na blogu. 

Zresztą nie tylko na blogu. 

Swoje praktyczne doświadczenia w stosowaniu przepisów prawa żywnościowego opisałam też w kilku publikacjach, których jestem redaktorką naukową i współautorką. Oto one:

  • Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz” A. Szymecka-Wesołowska (red.), A. Balicki, F. Opoka, D. Szostek, M. Syska, P. Wojeciechowski (wyd. 2013 Wolters Kluwer)
  • „Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności. Komentarz” A. Szymecka-Wesołowska (red.), A. Balicki, D. Szostek (wyd. 2015 Wolters Kluwer)
  • „Znakowanie, prezentacja, reklama żywności. Komentarz do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011” A. Szymecka-Wesołowska (red.), K. Jędrych, P. Szczypkowska (wyd. 2018 Wolters Kluwer) 

A „po godzinach”, kiedy nie piszę i nie doradzam – wychowuję dwójkę dzieci, współprowadzę lifestylowego bloga dla prawników slowlaw.pl i maluję akwarelami 😊

*****