Agnieszka Szymecka-Wesołowska

dr nauk prawnych

Food law to moja praca i pasja. Na co dzień pomagam producentom, przetwórcom i dystrybutorom żywności odnaleźć się w otoczeniu regulacyjnym rynku spożywczego. A wszystko to, by żywność na naszych stołach była zdrowa, dobrej jakości i służyła konsumentom.
[Więcej >>>]

Skontaktuj się

O blogu

Na straży talerza, czyli o prawie żywnościowym prawie wszystko

Choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, spotyka się z prawem żywnościowym kilka a  nawet kilkanaście razy dziennie. Do spotkania dochodzi za każdym razem, gdy sięgamy po krakersa, delektujemy się wykwintną kolacją czy robimy zakupy na bazarku za rogiem. To prawo żywnościowe (oraz producenci, którzy je respektują) sprawia, że żywność, która trafia na nasze talerze jest bezpieczna i odpowiedniej jakości. Warto poznać bliżej tego naszego „strażnika” – jego mocne i słabe strony.

Blog prawo-zywnosciowe.pl stanowi instrument dzielenia się wiedzą i doświadczeniami, jakie ja i inni współpracujący ze mną prawnicy zdobywamy w ramach Centrum Prawa Żywnościowego.

Na blogu omawiam ciekawe zagadnienia prawne (i nie tylko prawne) pojawiające się na rynku spożywczym, które – mam nadzieję – zainteresują zarówno dla producentów, dystrybutorów, przedstawicieli organów urzędowej kontroli żywności, prawników, technologów żywności jak i – last but not least – przeciętnego konsumenta, którym – koniec końców – jest każdy z nas. 

Zapraszam do lektury oraz dyskusji!

Agnieszka Szymecka-Wesołowska

*****