Prawie każdy z nas rozpoczyna dzień rytualną kawą. Kofeina budzi nas ze snu i pomaga z energią wejść w nowy dzień. Po kofeinę (także w innych postaciach) sięgamy także w ciągu dnia, zwłaszcza, gdy spada nam ciśnienie, ogarnia senność a pracy cała masa. Co jednak na temat kofeiny mówią naukowe gremia? Wypowiedział się w tej kwestii ostatnio Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, przy okazji oceny zgłoszonego oświadczenia zdrowotnego dotyczącego kofeiny i jej wpływu na koncentrację.
Urząd wskazał, że aby produkt zawierający kofeinę miał realny wpływ na koncentrację dorosłego człowieka, produkt powinien zawierać co najmniej 75 mg. Proponowana przez wnioskodawcę ilość 40 mg w opinii EFSA jest niewystarczająca do zamieszczenia na produkcie oświadczenia, iż „produkt pomaga zwiększyć koncentrację”. Warto o tym pamiętać a z opinią EFSA można zapoznać się tu: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3574.htm
{ 1 komentarz… przeczytaj go poniżej albo dodaj swój }
Pani Agnieszko, warto dodać, że chodzi o 75 mg „per serving”. Pięciolitrowa butla napoju energetycznego, która zawiera w całości 75 mg kofeiny nie wpłynie na poziom naszej koncentracji.