Agnieszka Szymecka-Wesołowska

dr nauk prawnych

Food law to moja praca i pasja. Na co dzień pomagam producentom, przetwórcom i dystrybutorom żywności odnaleźć się w otoczeniu regulacyjnym rynku spożywczego. A wszystko to, by żywność na naszych stołach była zdrowa, dobrej jakości i służyła konsumentom.
[Więcej >>>]

Skontaktuj się

Sprzedaż żywności na rynek USA – nowe wymagania

Agnieszka Szymecka-Wesołowska12 września 201634 komentarze

Wszystkich, którzy eksportują lub planują eksport do Stanów Zjednoczonych Ameryki może (i powinna) zainteresować informacja o nowych obowiązkach, jakie się pojawiły na tym polu w ostatnim czasie. Restrykcyjne podejście służb kontrolnych FDA (czyli amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków –  Federal Food and Drugs Administration) jest już polskim przedsiębiorcom dosyć dobrze znane. Teraz  pojawia się nowy wymóg do spełnienia.

W dniu 4 stycznia 2011 r. został podpisany the Food Safety Modernization Act (FSMA), który wprowadził reformę w zakresie bezpieczeństwa żywności w Stanach Zjednoczonych. Obowiązywanie niektórych przepisów zostało odroczone w czasie do 16 września 2016 r. w celu dostosowania sektora biznesu do zmian. Wymóg o którym tutaj mówimy, dotyczy zaś obowiązku zatrudniania w każdym zakładzie przetwórstwa żywności oraz pasz – którego produkcja trafia na rynek USA – osoby na stanowisku/funkcji „Preventive Controls Qualified Individual”. Jest to osoba, która pomyślnie ukończyła szkolenie w zakresie rozwoju i stosowania środków zapobiegawczych opartych na ryzyku co najmniej równoważnym do otrzymanego na podstawie standaryzowanego programu uznanego za odpowiedni przez FDA lub w inny sposób uzyskała kwalifikacje poprzez doświadczenie zawodowe, w ramach którego uczestniczyła w opracowywaniu i stosowaniu systemów bezpieczeństwa żywności.

Zainteresowanym osobom możemy polecić pierwsze kursy. Przykładowo, w najbliższym czasie (19-21 września 2016 r.) taki kurs odbędzie się na Uniwersytecie w Wageningen w Holandii (który w środowisku akademickim słynie z mocnej pozycji prawa żywnościowego) przy współpracy z FSPCA (International Food Protection Training Institute)  i Uniwersytetetm Stanowym w Michigan. Kurs uzyskał akceptację Food and Drug Administration. Szczegóły kursu można znaleźć na tutaj.

 

 

Jeżeli chcesz skorzystać z pomocy prawnej, zapraszam Cię do kontaktu:

tel.: +48 606 107 400e-mail: biuro@food-law.pl

{ 34 komentarze… przeczytaj je poniżej albo dodaj swój }

Horsss 11 października, 2016 o 07:59

Czy w październiku albo w listopadzie odbędą się jeszcze jakieś spotkania ?

Odpowiedz

Agnieszka Szymecka 13 października, 2016 o 17:04

Dziękuję za zapytanie. Jesteśmy właśnie na etapie organizacji takiego szkolenia w Polsce – przewidywany najbliższy termin to początek 2017r.
Proszę śledzić informacje o szkoleniach na naszej stronie internetowej. W listopadzie powinniśmy już zamieścić wszystkie szczegóły organizacyjne.

Odpowiedz

Barbara 14 października, 2016 o 08:53

Bardzo się cieszę, z niecierpliwością czekam na to szkolenie.

Odpowiedz

Barbara 29 listopada, 2016 o 08:51

Pani Agnieszko, czy są już jakieś terminy szkoleń z zakresu Preventive Controls Qualified Individual”?

Odpowiedz

Barbara 14 października, 2016 o 09:02

Dla zainteresowanych: Z tego co udało mi się dowiedzieć, najbliższe szkolenie anglojęzyczne będzie przeprowadzane w Anglii w Birmingham na początku grudnia.

Odpowiedz

B 14 października, 2016 o 09:02

Dla zainteresowanych: Z tego co udało mi się dowiedzieć, najbliższe szkolenie anglojęzyczne będzie przeprowadzane w Anglii w Birmingham na początku grudnia.

Odpowiedz

Kodda12 9 grudnia, 2016 o 13:28

Wiedziałem, że tak będzie… Wszystko muszą nam utrudniać ;/

Odpowiedz

Barbara 23 stycznia, 2017 o 10:28

Dzień dobry,
Czy wiadomo już ,kiedy dokładnie będzie przeprowadzane to szkolenie?

Odpowiedz

Tomasz 30 stycznia, 2017 o 09:24

Pani Agnieszko, czy ja dobrze rozumiem, że przez nowe prawo nie będę mógł prowadzić sklepu internetowego ze zdrową żywnością od polskich i zagranicznych producentów jeśli Ci producenci nie będą mieć u siebie zatrudnionego PCQI’a? To prawo dotyczy również eksportu detalicznego (do finalnego konsumenta?).

Odpowiedz

Wiking83 21 marca, 2017 o 08:52

To nie jest utrudnianie, tak musiało być ..

Odpowiedz

Katarzyna Wasiak 26 kwietnia, 2017 o 09:26

Dzień dobry – dla wszystkich zainteresowanych tematyką szkolenia związanego z wymaganiami FSMA i nabyciem certyfikatu „Preventive Controls Qualified Individual” (PCQI) – właśnie udało się nam nawiązać współpracę z polskojęzycznym Trenerem akredytowanym przez FSPCA i zapraszamy na kurs FSPCA Kontrole Prewencyjne w bezpieczeństwie żywności (Preventive Controls For Human Food) organizowanym przez nas w Warszawie.
Po kursie otrzymają Państwo certyfikat PCQI akredytowany przez FSPCA.

Najbliższe terminy to 17-19 maja i 21-23 czerwca.

Odpowiedz

olek24P 1 maja, 2017 o 14:14

To fakt, zawsze utrudniają, no ale widocznie tak musiało być.

Odpowiedz

Barbara 4 maja, 2017 o 08:28

Uczestniczyłam w szkoleniu na temat wymagań
FDA w Dublinie przeprowadzanym przez SAI Global, bardzo ciekawe szkolenie, zrozumiałe dla wszystkich. Polecam.

Odpowiedz

Katarzyna 8 maja, 2017 o 07:51

Takie szkolenia organizuje w Polsce ISOQAR. Nie trzeba jeździć aż do Dublina.

Odpowiedz

Agnieszka Szymecka 9 maja, 2017 o 09:48

Chciałabym także dodać, że szkolenia z zakresy wymagań FDA organizowane przez ISOQAR są objęte także patronatem prawnym Centrum Prawa Żywnościowego. Osoby zainteresowane mogą zapoznać się ze szczegółami tutaj: http://www.isoqar.pl/pl/szkolenia/branza-spozywcza/fsma-pcqi

Odpowiedz

Barbara 9 maja, 2017 o 10:02

Niestety, ale to szkolenie organizowane przez ISOQAR weszło dopiero od tego tygodnia, a śledziliśmy wszystkie szkolenie od ponad pół roku.

Odpowiedz

MG Premium - dotacje unijne 29 października, 2017 o 13:14

FDA jest może restrykcyjną służbą, ale z drugiej strony takie obostrzenia są potrzebne

Odpowiedz

Michał 15 kwietnia, 2018 o 13:49

Ale dobrze, że takie szkolenia w ogóle są 😉 Bardzo dobra inicjatywa

Odpowiedz

Weronika 3 czerwca, 2018 o 18:57

Wszystko się zmienia, a my niestety musimy się do tego dostosować..nic na to nie poradzimy.

Odpowiedz

Tomek 9 lipca, 2018 o 17:10

Bardzo się cieszę, że są takie artykuły, dużo mi pomogły 😀

Odpowiedz

Miloszu 4 września, 2018 o 11:44

7 listopada 2018 planowana jest kolejna edycja szkolenia w Warszawie
Szczegóły: https://www.isoqar.pl/pl/szkolenia/branza-spozywcza/fsma-pcqi

Odpowiedz

Miloszu 6 września, 2018 o 09:34

Gdyby ktoś był zainteresowany takim szkoleniem, to ISOQAR organizuje je w listopadzie 2018 w Warszawie.

Odpowiedz

Marek 2 października, 2018 o 20:00

To szkolenie może rzeczywiście być naprawdę bardzo pomocne !

Odpowiedz

violetka 1 lutego, 2019 o 22:21

Teraz to co chwilę są jakieś nowe regulacje!

Odpowiedz

Agnieszka Szymecka-Wesołowska 2 lutego, 2019 o 10:27

Zgadza się! Prawo próbuje dogonić rzeczywistość.

Odpowiedz

Teresa 5 kwietnia, 2019 o 21:44

Całkiem ciekawy ten wpis 😀

Odpowiedz

Agnieszka Szymecka-Wesołowska 22 maja, 2019 o 09:34

Dziękuję. Cieszę się 🙂

Odpowiedz

Łukasz 17 maja, 2019 o 15:33

Nie wiem co powiedzieć o takim rynku

Odpowiedz

Krzysiek 17 maja, 2019 o 15:44

Moim zdaniem w Stanach jest dwa razy lepiej niż tutaj.

Odpowiedz

Patryk 22 maja, 2019 o 18:12

A ja wcale tak nie uważam.

Odpowiedz

Waldek 22 maja, 2019 o 18:35

Ja też tak uważam

Odpowiedz

Kacper 17 lipca, 2019 o 09:41

Ja też tak uważam!

Odpowiedz

Kasia 17 lipca, 2019 o 09:46

Te wymagania powinny być zaniżone

Odpowiedz

postula.eu 18 października, 2019 o 17:30

Ślicznie dziękuję, za porządną dawkę wiedzy!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Wyrażając swoją opinię w powyższym formularzu wyrażasz zgodę na przetwarzanie przez Centrum Prawa Żywnościowego A.Szymecka-Wesołowska D.Szostek sp. j. Twoich danych osobowych w celach ekspozycji treści komentarza zgodnie z zasadami ochrony danych osobowych wyrażonymi w Polityce Prywatności

Administratorem danych osobowych jest Centrum Prawa Żywnościowego A.Szymecka-Wesołowska D.Szostek sp. j. z siedzibą w Warszawie.

Kontakt z Administratorem jest możliwy pod adresem biuro@food-law.pl.

Pozostałe informacje dotyczące ochrony Twoich danych osobowych w tym w szczególności prawo dostępu, aktualizacji tych danych, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia danych oraz wniesienia sprzeciwu na dalsze ich przetwarzanie znajdują się w tutejszej Polityce Prywatności. W sprawach spornych przysługuje Tobie prawo wniesienia skargi do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych.

Poprzedni wpis:

Następny wpis: