Agnieszka Szymecka-Wesołowska

dr nauk prawnych

Food law to moja praca i pasja. Na co dzień pomagam producentom, przetwórcom i dystrybutorom żywności odnaleźć się w otoczeniu regulacyjnym rynku spożywczego. A wszystko to, by żywność na naszych stołach była zdrowa, dobrej jakości i służyła konsumentom.
[Więcej >>>]

Skontaktuj się

O „chorym” mięsie słów kilka

Agnieszka Szymecka-Wesołowska31 stycznia 2019Komentarze (0)

W tym tygodniu chciałam pozostać w temacie dodatków, bo kurz po styczniowym raporcie NIK jeszcze nie opadł. Miało być więc słów kilka o „sztucznych dodatkach”, ale na tyle wstrząsnął mną reportaż programu „Superwizjer” TVN o pozyskiwaniu mięsa z padłych i chorych krów, że nie mogę pominąć tego milczeniem i kilka słów temu właśnie chcę poświęcić. Jeśli ktoś nie widział i nie słyszał o programie „Chore mięso kupię”, to z materiałem dziennikarzy TVN 24 Tomasza Patory i Patryka Szczepaniaka można zapoznać się tu.

To, co można zobaczyć w materiale – szokuje. W programie pokazano, jak nocną porą z ciężarówek, w których chore i cierpiące zwierzęta leżały jedne na drugich, wyciągano je na linach, podciągano, taśmowo ogłuszano i ubijano. Z chorych tusz wycinano „niezdrowe” kawałki (np. ropienie) i resztę mięsa – bez żadnej kontroli lekarza weterynarii – przeznaczano do dalszej obróbki, na sprzedaż jako żywność. Zgodnie z Komunikatem Głównego Lekarza Weterynarii:

wszystkie materiały emitowane na antenie TVN, (…) dotyczą rażącego naruszenia prawa ochrony zwierząt, prowadzącego do celowego zadawania cierpienia zwierzętom gospodarskim ze szczególnym okrucieństwem. Przedstawione materiały dowodzą niezbicie, że ujawniony proceder spełniał znamiona działalności nielegalnej, gdyż ubój był prowadzony umyślnie w godzinach nocnych, celem uniknięcia nadzoru urzędowego.

Proceder ten nie tylko naruszał jednak przepisy o ochronie zwierząt gospodarskich, ale także wszelkie chyba możliwe przepisy z zakresu bezpieczeństwa żywności. Obecnie ubojni cofnięto zatwierdzenie zakładu i śledztwo trwa.

Dlaczego o tym piszę?

Program przedstawia przecież patologię, działalność przestępczą. Nie oznacza to, że wszystkie krajowe ubojnie działają w ten sposób i należy nawoływać do ich zamknięcia a naród przekonywać do rezygnacji ze spożywania mięsa. Daleko mi do tego.

Temat ten jednak skłania niewątpliwie do spojrzenia na sprawę w nieco szerszym kontekście. Od dawna przyglądam się bliżej tematowi hodowli intensywnych i związanych z nimi kwestiom etycznym i środowiskowym, a takie „historie” jak w rzeczonej ubojni tylko pokazują, że problem staje się palący, bo zapotrzebowanie na mięso stale rośnie.

Czy wiecie, że:
• w ciągu roku w celach konsumpcyjnych zabija się w Ameryce więcej zwierząt, niż jest ludzi na świecie? Ciekawe jak ta proporcja wygląda w Polsce….
• zgodnie z przewidywaniami w 2050 r. Ziemię będzie zamieszkiwać 9 do 10 miliardów ludzi?
• bogacące się ubogie społeczeństwa w pierwszej kolejności wzbogacają swą dietę w mięso?
• obecnie już hodowla zwierząt powoduje emisję gazów cieplarnianych na poziomie porównywalnym do tej wywołanej przez cały sektor transportu?
• oszczędzicie więcej wody, rezygnując z jednego kurczaka na obiad, niż nie myjąc się przez pół roku? [*]

O cierpieniu zwierząt gospodarskich nawet nie wspominam….

Powstaje więc pytanie: co dalej? Jak chcemy się z tym problemem uporać? 

Odpowiedź brzmi: CZYSTE MIĘSO.

Jest to kolejne dziecko współczesnej biotechnologii, czyli prawdziwe mięso wyhodowane z komórek zwierzęcych bez konieczności hodowania i zabijania całych istot. Wśród niektórych temat może budzić obawy – trochę jak “GMO”. Ale na pewno warto pogłębić go bliżej, rozważyć plusy i minusy. Z dogłębną analizą tematu w zakresie genezy, metod pozyskiwania, korzyści a przede wszystkim prognoz dla rynku “czystego mięsa” można zapoznać się w książce Paula Shapiro. Gorąco polecam każdemu – książkę i temat pod rozwagę.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[*] Dane cytowane za P. Shapiro, Czyste mięso, wyd. Marginesy, Warszawa 2018 r.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/emarketi/domains/prawo-zywnosciowe.pl/public_html/wp-content/themes/thesis_184/lib/classes/comments.php on line 43

{ 0 komentarze… dodaj teraz swój }

Dodaj komentarz

Wyrażając swoją opinię w powyższym formularzu wyrażasz zgodę na przetwarzanie przez Centrum Prawa Żywnościowego A.Szymecka-Wesołowska D.Szostek sp. j. Twoich danych osobowych w celach ekspozycji treści komentarza zgodnie z zasadami ochrony danych osobowych wyrażonymi w Polityce Prywatności

Administratorem danych osobowych jest Centrum Prawa Żywnościowego A.Szymecka-Wesołowska D.Szostek sp. j. z siedzibą w Warszawie.

Kontakt z Administratorem jest możliwy pod adresem biuro@food-law.pl.

Pozostałe informacje dotyczące ochrony Twoich danych osobowych w tym w szczególności prawo dostępu, aktualizacji tych danych, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia danych oraz wniesienia sprzeciwu na dalsze ich przetwarzanie znajdują się w tutejszej Polityce Prywatności. W sprawach spornych przysługuje Tobie prawo wniesienia skargi do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych.

Poprzedni wpis:

Następny wpis: