Agnieszka Szymecka-Wesołowska

dr nauk prawnych

Food law to moja praca i pasja. Na co dzień pomagam producentom, przetwórcom i dystrybutorom żywności odnaleźć się w otoczeniu regulacyjnym rynku spożywczego. A wszystko to, by żywność na naszych stołach była zdrowa, dobrej jakości i służyła konsumentom.
[Więcej >>>]

Skontaktuj się

Pochodzenie na etykiecie – od dziś obowiązują nowe zasady!

Agnieszka Szymecka-Wesołowska01 kwietnia 2020Komentarze (0)

Dziś zaczynają obowiązywać nowe wymogi dotyczące podawania w oznakowaniu środków spożywczych informacji o pochodzeniu podstawowego składnika. Wymóg ten został przewidziany w rozporządzeniu nr 1169/2011 a sposób jego realizacji doprecyzowuje rozporządzenie wykonawcze Komisji nr 2018/775.

Jeszcze do niedawna można było patrzeć na te nowe regulacje jak na realizację potrzeb informacyjnych konsumentów. Z badań prowadzonych na zlecenie Komisji Europejskiej wynika bowiem, że dla 71% obywateli UE, pochodzenie to ważna informacja o środkach spożywczych (trzecia po jakości i cenie). Teraz jednak – w czasie kryzysu koronawirusa – nowe wymogi z zakresu deklaracji pochodzenia mogą stać się narzędziem wsparcia dla krajowej gospodarki. Jak? Jako forma promocji rodzimych producentów. Będą mogły pełnić rolę „wehikułu” dzięki, któremu konsument dowie się, skąd pochodzi produkt i jego podstawowy składnik a dzięki temu zdecydować, kogo chce swoim wyborem zakupowym wesprzeć (wpisuje się to więc w akcję społeczną #wspierampolskiemarki).

Pamiętajmy jednak, że podanie kraju/miejsca pochodzenia całego produktu nie jest obowiązkowe (przynajmniej co do zasady; obowiązek taki dotyczy tylko kilku rodzajów produktów i powstaje w określonych sytuacjach). Podobnie też nie każdy produkt musi być oznaczony pochodzeniem jego podstawowego składnika. Wymagane jest tylko wtedy, gdy producent zamieścił informację o pochodzeniu całego produktu i o ile podstawowy składnik pochodzi z innego kraju lub miejsca niż cały wyrób gotowy.

W obecnej sytuacji pojawia się na pewno też pytanie, a co jeśli ktoś nie zdążył dostosować etykiet swoich produktów do nowych wymogów. Dobra widomość jest taka, że dziś rozporządzenie nr 2018/775 zaczyna obowiązywać, co nie oznacza jednak, że od dziś wszystkie etykiety środków spożywczych powinny być z nimi zgodne. W myśl bowiem z art. 4 tego rozporządzenia: „Środki spożywcze wprowadzone do obrotu lub etykietowane przed datą rozpoczęcia stosowania niniejszego rozporządzenia mogą być przedmiotem obrotu do czasu wyczerpania zapasów.”. Jest więc jeszcze chwila na opracowanie nowych opakowań.

Dla osób, które jeszcze nie przystosowały się do nowych wymogów lub mają wątpliwości w jaki sposób to zrobić, przygotowaliśmy specjalny pakiet: video-szkolenie z dodatkową usługą oceny etykiety i odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania.

 

Zapraszamy do zgłoszeń na pełne VIDEO-SZKOLENIE:

https://www.food-law.pl/szkolenia/deklaracja-pochodzenia-podstawowego-skladnika-produktu-spozywczego

W czym mogę Ci pomóc?

Na blogu jest wiele artykułów, w których dzielę się swoją wiedzą bezpłatnie.

Jeżeli potrzebujesz indywidualnej płatnej pomocy prawnej, to zapraszam Cię do kontaktu.

Przedstaw mi swój problem, a ja zaproponuję, co możemy wspólnie w tej sprawie zrobić i ile będzie kosztować moja praca.

Agnieszka Szymecka-Wesołowska

    Twoje dane osobowe będą przetwarzane przez Centrum Prawa Żywnościowego A.Szymecka-Wesołowska D.Szostek sp. j. w celu obsługi przesłanego zapytania. Szczegóły: polityka prywatności.

    { 0 komentarze… dodaj teraz swój }

    Dodaj komentarz

    Twoje dane osobowe będą przetwarzane przez Centrum Prawa Żywnościowego A.Szymecka-Wesołowska D.Szostek sp. j. w celu obsługi komentarzy. Szczegóły: polityka prywatności.

    Poprzedni wpis:

    Następny wpis: