Z takim pytaniem zamierza wystąpić do Prezesa Rady Ministrów redakcja magazynu „Bezpieczeństwo i Higiena Żywności„. Po aferach żywnościowych – najpierw z solą wypadową a potem suszem jajecznym – rodzi się bowiem (po raz kolejny) pytanie o kondycję systemu urzędowej kontroli żywności w Polsce. Czy system ten spełnia swoje funkcje? Czy wielość inspekcji i krzyżowanie się kompetencji może gwarantować wysoką jakość kontroli z pożytkiem zarówno dla producentów jak i konsumentów? Komu powinna podlegać Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności?
O otwarcie powszechnej, merytorycznej dyskusji na ten temat apeluje do Premiera Redakcja czasopisma. Podpis pod listem otwartym w tej sprawie może złożyć każda zainteresowana osoba. Wystarczy przesłać do dnia 08.05.2012 r. swoje imię i nazwisko, pełnioną funkcję oraz stopień naukowy na adres redakcja@zywnosc.com.pl, w tytule maila wpisując „zgoda”. Po tym terminie list wraz z zebranymi podpisami zostanie przesłany do Prezesa Rady Ministrów.
LIST OTWARTY DO PANA PREMIERA DONALDA TUSKA
{ 0 komentarze… dodaj teraz swój }