Z dniem dzisiejszym wchodzi w życie rozporządzenie Komisji zezwalające na stosowanie długo oczekiwanego przez branżę spożywczą oświadczenia zdrowotnego dotyczącego węglowodanów. Mowa tu o oświadczeniu: „Węglowodany pomagają w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania mózgu”.
Należy jednak pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze, oświadczenie to będzie mogło być stosowane dopiero od 13 maja 2014 r.. Po drugie, będzie można je stosować tylko pod następującymi warunkami:
- wraz z oświadczeniem konieczne będzie podanie informacji dla konsumenta, że korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 130 g węglowodanów dziennie łącznie ze wszystkich źródeł;
- oświadczenie może być stosowane w odniesieniu do żywności, której określona ilościowo porcja zawiera przynajmniej 20 g węglowodanów metabolizowanych przez ludzi, z wyłączeniem polioli;
- żywność oznaczona tym oświadczeniem musi jednocześnie spełniać warunki oświadczenia żywieniowego „Niska zawartość cukrów” lub „Bez dodatku cukrów”, tj. produkt może zawierać nie więcej niż 5 g cukrów na 100 g dla produktów stałych lub 2,5 g cukrów na 100 ml dla produktów płynnych i/lub produkt nie może zawierać żadnych dodanych cukrów prostych, dwucukrów ani żadnych innych środków spożywczych zastosowanych ze względu na ich właściwości słodzące. Jeżeli zaś cukry występują naturalnie w środku spożywczym, na etykiecie powinna się również znaleźć również informacja: „Zawiera naturalnie występujące cukry”; oraz
- oświadczenie nie może być stosowane w przypadku żywności, która w 100% składa się z cukrów
{ 0 komentarze… dodaj teraz swój }