Agnieszka Szymecka-Wesołowska

dr nauk prawnych

Food law to moja praca i pasja. Na co dzień pomagam producentom, przetwórcom i dystrybutorom żywności odnaleźć się w otoczeniu regulacyjnym rynku spożywczego. A wszystko to, by żywność na naszych stołach była zdrowa, dobrej jakości i służyła konsumentom.
[Więcej >>>]

Skontaktuj się

Szykują się zmiany w stawkach VAT

Agnieszka Szymecka-Wesołowska17 grudnia 20182 komentarze

Zapewne każdy już słyszał o planowanych zmianach w podatku VAT. W listopadzie Ministerstwo Finansów przedstawiło zapowiadany projekt nowelizacji i posypała się lawina pytań, o to jak ta regulacja wpłynie na sektor spożywczy. A wpłynie i to bardzo. Z projektu wynika, że najistotniejsze zmiany w zakresie stawek VAT czekają właśnie firmy z branży spożywczej.

Poniżej kilka najważniejszych zmian:

  • odejście od stosowania Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) i zastąpienie go (w odniesieniu do towarów) Nomenklaturą scaloną (CN), która jest szeroko wykorzystywana dla potrzeb VAT w krajach europejskich;
  • wiążąca informacja stawkowa (WIS), czyli potwierdzenie przez dyrektora izby administracji skarbowej stosowania określonej stawki VAT dla danego produktu, które nie będzie mogło być kwestionowane;
  • wprowadzenie nowej matrycy stawek VAT (nowych tabel ze stawkami VAT).

Co nowa matryca będzie oznaczać dla branży spożywczej? Głównie preferencyjne stawki VAT wielu kategorii podstawowych produktów spożywczych. 

Obniżka VAT miałaby objąć m.in.

  • wyroby piekarskie i ciastkarskie,
  • żywność homogenizowaną i dietetyczną, zupy oraz buliony,
  • owoce tropikalne i cytrusowe oraz niektóre orzechy (pistacjowe, migdały, kokosowe),
  • musztardę, przyprawę słodką paprykę, niektóre przyprawy przetworzone (np. pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek),
  • preparaty do początkowego żywienia niemowląt (w tym mleko początkowe), preparaty do dalszego żywienia niemowląt (w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci).

Dla niektórych produktów jednak, projekt nowelizacji zakłada podwyższenie stawek VAT.  

Miałoby to dotyczyć m.in.:

  • homarów, ośmiornic, krabów, langusty, krewetek, ostryg, małży i ślimaków
  • soków z owoców i warzyw innych niż tzw. 100%
  • przypraw nieprzetworzonych (np. gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy, kmin, szafran oraz kurkuma)
  • lód używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych.

Chcesz dowiedzieć się więcej a zwłaszcza, które produkty z Twojego portfolio zostaną objęte zmianami i czy będą to dobre zmiany – zapoznaj się z opracowaniem przygotowanym dla nas przez ekspertów Deloitte. Zapraszam też do bezpośredniego kontaktu!

 

W czym mogę Ci pomóc?

Na blogu jest wiele artykułów, w których dzielę się swoją wiedzą bezpłatnie.

Jeżeli potrzebujesz indywidualnej płatnej pomocy prawnej, to zapraszam Cię do kontaktu.

Przedstaw mi swój problem, a ja zaproponuję, co możemy wspólnie w tej sprawie zrobić i ile będzie kosztować moja praca.

Agnieszka Szymecka-Wesołowska

    Twoje dane osobowe będą przetwarzane przez Centrum Prawa Żywnościowego A.Szymecka-Wesołowska D.Szostek sp. j. w celu obsługi przesłanego zapytania. Szczegóły: polityka prywatności.

    { 2 komentarze… przeczytaj je poniżej albo dodaj swój }

    Bart 17 grudnia, 2018 o 13:08

    Pani Mecenas, czy zmiany obejmą również branżę suplementową?

    Odpowiedz

    Agnieszka Szymecka-Wesołowska 19 grudnia, 2018 o 15:46

    Zgodnie z nową matrycą stawek VAT, dostawa suplementów może podlegać stawce 8% – jako dostawa towarów zaklasyfikowanych do pozycji CN 2106 tj. Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone (pozycja ta, zgodnie z notami wyjaśniającymi do Nomenklatury scalonej, obejmuje m.in. suplementy diety). Niemniej proszę pamiętać, że każdy przypadek powinien być przeanalizowany odrębnie, bo określona stawka może zależeć od postaci czy składu konkretnego produktu.

    Odpowiedz

    Dodaj komentarz

    Twoje dane osobowe będą przetwarzane przez Centrum Prawa Żywnościowego A.Szymecka-Wesołowska D.Szostek sp. j. w celu obsługi komentarzy. Szczegóły: polityka prywatności.

    Poprzedni wpis:

    Następny wpis: