Agnieszka Szymecka-Wesołowska

dr nauk prawnych

Food law to moja praca i pasja. Na co dzień pomagam producentom, przetwórcom i dystrybutorom żywności odnaleźć się w otoczeniu regulacyjnym rynku spożywczego. A wszystko to, by żywność na naszych stołach była zdrowa, dobrej jakości i służyła konsumentom.
[Więcej >>>]

Skontaktuj się

Mięso przyszłości: insekty, in vitro i GMO

Agnieszka Szymecka-Wesołowska22 października 2019Komentarze (0)

Zastanawialiście się, jak będzie wyglądała żywność przyszłości? Czym i jak będzie się żywił człowiek? Możliwych scenariuszy jest wiele, w tym także tych dotyczących zupełnej zmiany modelu żywienia człowieka. Przykładowo Ray Kurzweil w swojej książce “Nadchodzi osobliwość” prognozuje, że jeszcze przed końcem lat 20. XXI w. rozwinie się technologia angażująca w proces żywienia nanoroboty. Zgodnie z nią substancje odżywcze będą wprowadzane bezpośrednio do krwiobiegu przez specjalne metaboliczne nanoroboty, a czujniki umieszczone w naszym krwiobiegu i ciele będą za pośrednictwem komunikacji bezprzewodowej podawać informacje w zakresie substancji niezbędnych w danej chwili. Produkty przemiany materii będą zaś usuwane z organizmu za pośrednictwem nanorobotów do wydalania. Dzięki takiemu systemowi będziemy mogli jeść co chcemy, przy jednoczesnym dopływie optymalnych substancji odżywczych. Taki scenariusz, jakkolwiek interesujący, wydaje się być jednak dość odległy, przynajmniej w kontekście jego powszechnego zastosowania.

Co zatem wydarzy się w bliższej przyszłości?

Ja stawiam na wszelkiego rodzaju alternatywy dla mięsa, na czele z mięsem wyhodowanym komórkowo, insektami i żywnością roślinną do złudzenia przypominającą mięso w swoim smaku i teksturze (kto nie próbował – polecam gorąco np. qurczaka albo kebab z seitanem w Krowarzywa). Produkty tego rodzaju były też jednym z głównych tematów dyskusji podczas arcyciekawego Festiwalu Przemiany w Centrum Nauki Kopernik pn. “Apetyt i apatia” (festiwal odbył się na początku października br.) i pomyślałam, że warto byłoby napisać kilka słów na temat tego, jak dzisiaj prawo podchodzi do takiego “mięsa przyszłości”.

Nowa żywność (novel food)

Tak właśnie prawo definiuje większość innowacji na rynku spożywczym. A co dokładnie oznacza “novel food”? Tu prawodawstwo unijne wprowadza dosyć ciekawe domniemanie, tj. za “nowe” uznaje wszystko to, co nie było w znacznym stopniu spożywane w Unii Europejskiej przed 15 maja 1997 r. i jednocześnie wpisuje się w jedną z dziesięciu kategorii. Do kategorii tych należy m.in. żywność składająca się, wyekstrahowana lub produkowana z kultury komórkowej lub kultury tkankowej pochodzącej od zwierząt. Będzie to więc właśnie tzw. mięso in vitro (nazywane przez niektórych także “czystym mięsem”, ze względu na odciążenie środowiska i niwelowanie cierpienia zwierząt, jakie wiąże się z taką produkcją; pisałam o tym już kilka słów tu.) Produkt, który klasyfikuje się jako “novel food” może być wprowadzony na rynek tylko po przejściu odpowiedniej procedury unijnej, a inaczej mówiąc – po zatwierdzeniu przez Komisję Europejską. Kwestie te dokładnie reguluje obecnie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności.

Żywność genetycznie modyfikowana (GMO)

Pamiętać też należy o zastosowaniu w branży spożywczej osiągnięć biotechnologii, a dokładnie inżynierii genetycznej. Jeśli bowiem mamy do czynienia z produktem kwalifikowanym jako GMO, tj. “organizmem z wyjątkiem istoty ludzkiej, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób, nie zachodzący w warunkach naturalnych w skutek krzyżowania i/lub naturalnej rekombinacji” (np. w wyniku techniki rekombinacji kwasów nukleinowych), to zastosowanie znajdą tu nieco inne regulacje, a dokładnie Rozporządzenie (WE) NR 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy. Taka żywność również przed wprowadzeniem do obrotu musi uzyskać odpowiednie zezwolenie Komisji Europejskiej.

Bardzo ciekawym “nie-mięsnym” przykładem takiego genetycznie udoskonalanego produktu jest burger firmy Impossible Foods, zawdzięczający swoje łudzące podobieństwo do wołowiny (w smaku, zapachu i wyglądzie) roślinnemu związkowi hemu. W USA można spróbować już tego burgera np. w sieci restauracji Burger King.

Czyste mięso dotarło już także do Polski!

Mięso z kurczaka wyhodowane komórkowo na liściu szpinaku zaprezentowane zostało w ramach Festiwalu Przemiany jako wynik prac laboratorium biologicznego Centrum Nauki Kopernik pod kierownictwem Stanisława Łoboziaka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Próbował je m.in. mój wspólnik – Daniel Szostek – który doznanie to skomentował jako: “neutralne w smaku”, przy czym dodał, że “miałem mniej oporów niż przed zjedzeniem świerszcza”. Ja smażonego świerszcza także próbowałam. Był chrupiący jak chipsy. Natomiast zacznie więcej oporów wzbudziły we mnie grillowane jedwabniki.

I na koniec ciekawostka. Czy wiecie, że niektóre rodzaje insektów (much i świerszczy), które są znakomitym źródłem białka, zostały prawnie uznane za “zwierzęta gospodarskie”?

 

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/emarketi/domains/prawo-zywnosciowe.pl/public_html/wp-content/themes/thesis_184/lib/classes/comments.php on line 43

{ 0 komentarze… dodaj teraz swój }

Dodaj komentarz

Wyrażając swoją opinię w powyższym formularzu wyrażasz zgodę na przetwarzanie przez Centrum Prawa Żywnościowego A.Szymecka-Wesołowska D.Szostek sp. j. Twoich danych osobowych w celach ekspozycji treści komentarza zgodnie z zasadami ochrony danych osobowych wyrażonymi w Polityce Prywatności

Administratorem danych osobowych jest Centrum Prawa Żywnościowego A.Szymecka-Wesołowska D.Szostek sp. j. z siedzibą w Warszawie.

Kontakt z Administratorem jest możliwy pod adresem biuro@food-law.pl.

Pozostałe informacje dotyczące ochrony Twoich danych osobowych w tym w szczególności prawo dostępu, aktualizacji tych danych, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia danych oraz wniesienia sprzeciwu na dalsze ich przetwarzanie znajdują się w tutejszej Polityce Prywatności. W sprawach spornych przysługuje Tobie prawo wniesienia skargi do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych.

Poprzedni wpis:

Następny wpis: